Skab overblik over din foderforsyning

Ærter
28. juni 2018

Solen brager løs fra en skyfri himmel, og varmen er voldsom for både folk og fæ - OG planter.

På mange kvægbedrifter var 2. slæt græs bare noget, der skulle væk for at give plads til et godt 3. slæt. Den fortsatte varme og tørre vejr vil dog medføre varierende (lave) udbytter i græsmarkerne. Derfor er det ekstra vigtigt at tænke strategisk og fremadrettet:

  • Tjek din grovfoderbeholdning, og vurder det forventede udbytte af grovfoder for resten af sæsonen.
  • Vurder om der er marker/afgrøder, der skal høstes som helsæd eller ribbehøstes for at sikre grovfoderandelen i det kommende års foderplan. Afgrøder fra marker, der er omlagt 1. august 2017 eller senere er konventionelle ved høst før 1. august 2018. Undtaget herfra er bælgsæd og græs/kløvergræs/lucerne, der må opfodres på egen bedrift efter ”20 %-reglen”.
  • Hvis der er udsigt til vand, kan der – efter høst – sås italiensk rajgræs eller en blanding af korn og ital. rajgræs til slæt/afgræsning, men KUN hvis der er udsigt til vand.
  • Planteavlsbedrifter med tørkeramte afgrøder og kvægbrug med udsigt til knaphed på grovfoder, kan begge have fordele ved at indgå aftale om handel med disse tørkeramte afgrøder høstet som helsæd. Igen: Vær opmærksom på afgrødens økologistatus.

Marker med udlæg af kløvergræs er særligt udsatte. Da de er tænkt som en del af den fremtidige foderforsyning, skal de løbende vurderes. Overvej hvordan/hvornår, det er hensigtsmæssigt at fjerne dæksæden, der giver en vis beskyttelse mod sol og vind for udlægget.

Kontakt for mere info

Christian Thormann Nielsen

Planterådgiver

Planterådgiver med mere end 30 års erfaring. Jeg har specialiseret mig inden for dyrkning og bevaring af kløvergræsmarker. Jeg lægger vægt på artsrigdommen i marken som omdrejningspunkt for en sund græsmark. Jeg har fokus på en sund bundlinje på bedriften, og arbejder gerne tværfagligt for at opnå det bedste resultat hos dig.

Specialer:

- Grovfoder og salgsafgrøder
- Produktionsøkonomi
- Jordfrugtbarhed
- Vanding

Luk (Esc)