Sidste frist for efterafgrøder

Efterafgrøde1
20. august 2018

Det kan nås endnu. Pga. tørken er der en del overskudskvælstof i jorden, dvs., at der er risiko for, at det kan vaskes ud i vandmiljøet. Det vil være rigtig smart at forsøge at holde på kvælstoffet med efterafgrøder, så det bliver til rådighed for næste års afgrøder. Faktisk forventer vi netop, at effekten af efterafgrøder bliver større end den plejer. Men de skal sås hurtigst muligt!

På sandjord – og lerjord i Nord-, Vest- og Sydjylland - anbefales rug og vinterraps som efterafgrøde, da de overvintrer og holder på kvælstof helt til de muldes ned om foråret. Så 100 kg. rug eller 4 kg. vinterraps pr. ha.

På lerjord i det øvrige af Danmark kan olieræddike og gul sennep bruges, men også havre og vårbyg. På lerjord i de østlige dele af Danmark (inkl. østlige Jylland) er det en fordel, at efterafgrøden udvintrer. I sædskifter med raps vælges ræddike frem for gul sennep.

Så 100 kg. vårbyg/ havre eller 10 kg. olieræddike eller 4 kg. gul sennep.

Der er d. 20. august 2018 udsolgt af økologisk vårbyg, havre, olieræddike, men ikke af vinterrug og vinterraps. Du kan også bruge eget udsæd af korn, hvis du har en god spiring.

Ovenstående forslag (bortset fra havre) lever op til kravene til pligtige efterafgrøder, hvis du har behov for at så disse. De skal i år være sået senest d. 3. september og indberettes senest d. 10. september.

Kontakt for mere info

Michael Tersbøl

Luk (Esc)