Har du talt med din bankmand i dag?

Søren Elnegaard
4. maj 2018

I slutningen af 80'erne var der et slogan i forældrekredse til skolebørn som lød: ”Har du talt med dit barn i dag?”. Det nye slogan til landmænd lyder: "Har du talt med din bankmand i dag?”.

Vi lever i en tid, hvor professionelle og gode relationer til sit pengeinstitut altid skal sikres, og derfor giver det god mening løbende at orientere sit pengeinstitut om stort og småt på bedriften.
En sådan afrapportering kunne eksempelvis være månedsvis, hvor aktuelle data fra bedriften blev overbragt pengeinstituttet. Dette kunne kombineres med eksempelvis orientering om ekstraordinære likviditetsbehov og årsagerne hertil.
Hvorfor nævner jeg dette?
Jeg har fra mit virke som driftsøkonom igennem årene set, hvor essentiel en god relation til pengeinstituttet kan være. Jeg har flere eksempler på landmænd, som næsten månedligt er i kontakt med deres bankrådgiver, enten i form af en produktionsopfølgning eller blot for at orientere om positive hændelser/tiltag/udfordringer i hverdagen.
Jeg kan naturligvis ikke bevise, at disse landmænd bliver behandlet anderledes end andre landmænd, men min helt klare fornemmelse er, at deres relation til pengeinstituttet er bedre, så når udfordringer kommer (eksempelvis omkring likviditet), er det ”lettere” for dem at få de nødvendige rammer til rådighed.
Vi har som mennesker ofte en tendens til ”strudse-effekt”, når vi møder udfordringer. Eksempelvis kan en lav mælkepris betyde en likviditetsmæssig udfordring, men i stedet for aktivt at orientere pengeinstituttet om udfordringen, tænker nogle: ”Det må pengeinstituttet da selv kunne regne ud!” Det er forkert at tænke sådan, sørg nu for selv at tage styring og orienter herom!
Tænk som udgangspunkt sådan, at du som landmand skal orientere dine finansielle samarbejdspartnere om stort og småt. Hvis ikke du gør det, er der fare for, at de gør sig nogle forkerte antagelser.
Det er aldrig for sent at starte med ovenstående. Så kom nu i gang!
Søren Elnegaard, Driftsøkonom tlf. 20203982

Kontakt for mere info

Søren Elnegaard

Driftsøkonomirådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom og merkonom i økonomistyring. Jeg er den rette, hvis du mangler en stifinder i junglen af tal for din bedrift. I tæt dialog med dig, skaber vi fremdrift og overblik på din bedrift.

Specialer:

- Budgetter
- Etablering
- Rentabilitetsberegninger
- Benchmarking

Luk (Esc)