Tid til markplanlægning

Arbejdet i markerne er ved at være overstået, og det er på tide at begynde planlægning af næste vækstsæson.

Carsten Markussen, 3062 7215

Først og fremmest skal du have styr på hvilke arealer, du skal dyrke næste år. Hvis forpagtninger løber ud, eller du har kig på nye arealer, er det en god ide at få en ny aftale på plads så snart som muligt. Det er smart at lave seks-årige forpagtningskontrakter i de fleste tilfælde, da der skal søges nye økologitilsagn gældende fra næste år.

Det er rart at have styr på sit lort! Både hvis du gerne vil modtage gødning fra andre, og hvis du skal af med gødning, er det en meget negativ oplevelse at kontakte samarbejdspartneren og få at vide, at der er handlet til anden side allerede. Hvis du skal have f.eks. vinasse eller andre kalium- og svovlgødninger, er det også en god ide at få indhentet tilbud og få noget reserveret. Hvis du skal bruge patentkali, skal der tages jordprøver, for at dokumentere behovet.

Generelt er jordprøver også helt aktuelle, hvis det er 4-5 år siden, du sidst har taget. Der skal lidt kalk til en gang imellem.

Endelig er der jo udsæd, som sælgerne allerede længe har ringet om; for at få det fulde overblik, skal du have en markplan.

Kort sagt, ring til din planteavlskonsulent og få lavet en aftale for mark- og gødningsplanlægning. Der er bedre plads i hans/hendes kalender før nytår end efter.