Skal du så vinterraps på ”sneglemarker”?

Sneglemarker
30. juli 2017

Forebyggelse er vigtig, især efter kløvergræs og andre afgrøder, der har holdt bunden i marken fugtig.

Du kan allerede nu tjekke, om der er snegle i marken. Det er som regel værst i yderomgangene. Nogle gange sidder de lidt oppe ad plantestænglerne. Efter høst skal du kigge under planterester og ved rødderne efter både små og store snegle samt de gennemsigtige æg, der ligger i små bunker. Og så er der selvfølgelig de slimede spor. Aftentimerne er gode at gå på sneglejagt i.

Det er vigtigt, at jorden straks pakkes sammen efter pløjningen, så der ikke opstår hulrum, hvor sneglene kan gemme sig. Få snegle med gode muligheder for at bevæge sig i jorden kan skade mere end mange snegle der har svært ved at komme rundt.

Hvis der er god tid mellem pløjning og såning, så lav en overfladisk harvning en uges tid efter pløjningen. Det forstyrrer sneglene, og deres føde forsvinder. Harvningen har bedst effekt under tørre forhold.

Miljøstyrelsen har godkendt Sluxx HP til brug også af økologer, men det er dyrt og skal bruges meget tidligt for at opnå effekt på sneglene. Så hvis du forventer voldsomme problemer, skal du enten droppe rapsen i de udsatte områder eller sørge for at have midlet hjemme i god tid. Du har jo i øvrigt ingen garanti for, om jordlopperne i sidste ende tager rapsen, og så har du spildt din indsats.

Foto: Ghita Cordsen Nielsen, Landscentret, Planteavl

Kontakt for mere info

Anne Eriksen

Luk (Esc)