Netop nu forhøjet risiko for trommesyge

Ko På Mark1
24. august 2016

På grund af den våde og milde sommer, trives kløveren rigtig godt, og kan derfor være med til at forårsage trommesyge.

Vi oplever i øjeblikket flere tilfælde af trommesyge.

Trommesygen opstår ved hurtigt optag af meget protein. Marker med stort kløverudbud er årsagen.

Gæringsgasserne i vommen danner et skumlag, som lukker af for spiserøret, så koen ikke kan bøvse. Vommen spiler op og trykker således voldsomt på mellemgulv og lunger. I løbet af 30-45 minutter kan koen dø, og hvis hun har lagt sig ned, går det hurtigere.

Ved milde tilfælde kan bevægelse hjælpe koen. Får hun det ikke bedre, kan der med sonde indgives ½-1 liter madolie. Olien ændrer spændingsoverfladen på skummet, så det mindskes. Hjælper dette heller ikke, skal der foretages et vomstik på koens venstre flanke med spyd eller skarp kniv. Lad begge dele sidde i såret til al gassen er kommet ud. Ring herefter til dyrlægen, så koen kan blive behandlet mod infektioner.

Det hurtige optag sker oftest først på formiddagen, hvor det stadig er køligt, samtidig med at der er masser af dug på bladene. Hvis det er muligt, lad da køerne komme på en anden mark først, indtil duggen er fordampet, eller giv lidt foder på foderbordet, så toppen af appetitten er taget af.

Allervigtigst må det være at gå en tur i flokken sidst på formiddagen og observere.

Kontakt for mere info

Birgitte Kjemtrup Høyer

Kvægrådgiver

Jeg er uddannet agrarøkonom, og ejer en økologisk mælkeproduktion sammen med min mand. Jeg har været økologisk rådgiver siden 2012 med kvæg som fokus. Jeg kommer både i store og små besætninger, og for mig er det ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig. Du skal tjene penge. Gennem god sundhed, velfærd og rettidig omhu fra både min og din side. Og selvfølgelig med økologien i førertrøjen.

Specialer:

- Kalve, herunder ko og kalv sammen
- Erfagrupper
- Overblik
- Lean

Luk (Esc)