Økologitilskuddet og plejegræs-tilskuddet skal udbetales NU

Svigtende IT-systemer i Landbrugsstyrelsen forsinker udbetalingen af støtte til økologer. Det er ikke noget nyt, og derfor bør styrelsen forudbetale en del af støtten nu.

Af Claus Østergaard, 31/3-20

Det har lige været lønningsdag for de fleste danskere. Mange økologer derimod venter stadig på deres lønningsdag. Udbetalingen af det økologiske arealtilskud begyndte 1. december, men alligevel er det kun knap en tredjedel, der er udbetalt til økologerne, og plejegræs-tilskuddet har ingen set noget til endnu. Det er mange penge, som mangler i den økologiske sektor, og som også belaster de banker, der står bag økologerne.

Landbrugsstyrelsen forklarer, at det er it-systemerne, der svigter. Det er desværre en forklaring, som vi hører så ofte, at det må betragtes som en præmis, man skal tage højde for. Man kunne imødekomme landmændene ved at igangsætte udbetalinger på 80 pct. af støtten og lave en restoverførsel, når sagsbehandlingen er færdig.

På opfordring fra ØkologiRådgivning Danmark har Økologisk Landsforening henvendt sig til Fødevareministeren og Landbrugsstyrelsen med en kraftig appel om at handle nu og foretage en sådan deludbetaling. Det er en løsning, man bruger i Tyskland, og som Landbrugsstyrelsen også har brugt ved udbetaling af den direkte støtte.

Der bør ikke være så meget at betænke sig på. De løbende udgifter til driften fortsætter. Der skal betales maskinstation, såsæd, forpagtningsafgift, foderindkøb, dyrlæge, renter osv. Og det kan blive dyrt, hvis kassekreditten bliver mere negativ end aftalt. Det er en udfordrende situation for alle, både for dem, der har en robust økonomi, og for dem, som i forvejen er tvunget til en stram økonomisk styring.

Luk (Esc)