Fasefodring med mælk sparer penge

Artiklen har været bragt i LandbrugsAvisen 7/3 2020

 

Det er muligt at spare omkring 270 kr. pr. kalv i en mælkeperiode på 90 dage, hvis man går fra otte liter mælk dagligt til fasefodring. Forudsætningerne er en mælkepris på 3,14 kr./kg, og at den sparede mælk kan leveres til mejeriet.

Målet med fasefodring er store, sunde kalve, der problemfrit kan klare overgangen fra mælk til fuldfoder og fortsætte med at tage på, så de kan blive drægtige ved en alder på 14 måneder. Den første måned af kalvens liv henter den stort set al sin energi fra mælk, og det skal udnyttes med fasefodring.

Fasefodring fungerer dog kun, hvis man samtidig kommer godt fra start med tildeling af fast foder af høj kvalitet. Allerede i kalvens første to døgn skal man således tildele lækker kalvestarter og grovfoder. Når denne kombination af mælk og lækkert, fast foder er til stede, vil kalven ved nedgang i mælkemængde øge sit optag af fast foder og gradvist hente mere af sin energi dér i stedet. Når man når hen til fravænning, er kalven så godt sporet ind på fuldfoder, at man bør kunne komme igennem denne periode uden at tilvækstkurven knækker. Rigeligt energiindtag sikrer sundheden.

 

Fasefodring af kalve af stor race. Der tildeles 10 liter mælk pr. dag de første 6 uger, hvorefter der trappes ned til fem liter frem til 10 uger. De sidste tre uger tildeles tre liter dagligt.