150 deltog i Økotræf

Truende regnvejrsskyer og forsinket kaffe tog ikke humøret og den faglige nysgerrighed fra omkring 150 økologiske landmænd og rådgivere, der deltog i ØkologiRådgivning Danmarks og LMOs Økotræf i Hammel onsdag.
Anne Eriksen, ØRD, viser forsøg med efterafgrøder frem og slår et slag for efterafgrøder i alle øko-marker.

Mens regnen regnede af uden for teltet, lyttede deltagerne i tørvejr til to økologiformænds bud på fremtiden for økologien.

30 procent økologi i 2030

Per Kølster, Økologisk Landsforening, tegnede med afsæt i et helt frisk markedsnotat fra foreningen billedet af en efterspørgsel på økologiske fødevarer, som ikke viser nogen tegn på at stoppe. At markedet for mælk, svinekød og fjerkræ aktuelt er presset, vil ifølge markedsanalyserne rette sig i løbet af få år.

- Der vil være bump på vejen for enkelte produktionsgrene, men det store billede er klart. Der bliver brug for flere danskproducerede økologiske fødevarer og flere økologer. Vi har i Økologisk Landsforening sat et mål om 30 procent økologi i 2030. Det er mere end en fordobling, men det er realistisk at nå, siger Per Kølster, der peger på prisforskellen mellem økologi og konventionel mad som en af hurdlerne.

- Prisforskellen skal være mindre. Ikke ved at sænke prisen på økologi, men ved at konventionelle fødevarer opnår en fair pris.

Fra venstre: Per Kølster, Økologisk Landsforening, Hans Erik Jørgensen, Landbrug & Fødevarer Økologi, Peter Mejnertsen, LMO Økologi.

Gødning: Samarbejde skal flytte økologien

Hans Erik Jørgensen, Landbrug & Fødevarers Økologisektion, satte i sin tale fokus på planerne om at stramme reglerne for brug af konventionel halm og husdyrgødning fra 2021.

- Forbrugernes tillid er vigtig. Økologi skal være økologisk og ikke noget halvt. Vi skal lukke smuthuller, også når det gælder udsæd, og vi skal alle sammen være parat til at ændre adfærd, fastslog formanden, som tog udgangspunkt i sine egne erfaringer:

- Jeg har været økolog i 12 år, og jeg skal da lige love for, at man flytter sig i sit hoved, når man skal løse noget, man ikke tror, kan løses. Vi kan lykkes med at bruge mindre konventionel husdyrgødning, når vi arbejder for det i fællesskab. Og ja, det kan godt gøre ondt at flytte sig, men vi er nødt til at flytte os lige så hurtigt, som det konventionelle landbrug gør i disse år, siger Hans Erik Jørgensen.

Og så stoppede regnen. En ny kaffemaskine ankom, og brygningen kom i gang, mens deltagerne fordelte sig i mark og udstillingsområde, talte om forsøg, så på sorter, sparkede dæk og fik en god snak med kolleger, rådgivere og firmaer. 

God premiere på samarbejde

Økologitræf var premieren på et nyt samarbejde mellem ØkologiRådgivning Danmark og LMO om større landmandsarrangementer, og begge arrangører er tilfredse med såvel arrangementet som samarbejdet om det.

- Bortset fra vejret forløb det, som det skulle. Det var en god begyndelse på samarbejdet, siger plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark.

Afdelingschef i LMO Økologi, Peter Mejnertsen, er enig.  

- Perspektivet ved samarbejdet er, at vi kan lave bedre arrangementer for flere deltagere. Det er godt for økologien. Vi kunne selvfølgelig godt drømme om endnu flere deltagere, men der var en god intensitet, og vi mødte landmænd, vi ellers ikke er i kontakt med, siger han.