Ny dyrkningsvejledning for kartofler på trapperne

Nu er den her snart - en ny dyrkningsvejledning for økologiske spisekartofler. Det er god læsning til de mørke vinteraftner.

Anne Eriksen, 2334 8514

Det har været tiltrængt længe: En opdateret dyrkningsvejledning målrettet de økologiske avlere af spisekartofler. Nu er den på trapperne, og vi forventer den klar i slutningen af december. De gode gamle dyder er stadig med, men der også megen ny viden, som interesserede kan studere de kommende vintermåneder. Formålet med vejledningen er kort sagt at give avlerne mulighed for at hæve kvalitet og udbytte endnu en tak, for der er brug for at lykkes med begge dele.

En god økologisk kartoffel kan oftest opnå en god pris, mens en halvgod kun bidrager til den store halvgode pulje og i værste fald virker pristrykkende.

Udfordring på udbyttesiden

Økologer har en stor udfordring på udbyttesiden. Der skal opnås en stor tilvækst på kort tid, da væksten ofte standser i slutningen af juli på grund af skimmelangreb. Et udbytte på 250 hkg/ha med en frasortering på 10-15 % vil være et rigtig flot resultat, og det vil kræve optimale forhold i såvel dyrkningsperioden som under opbevaringen. Vi er ofte i søgelyset for, om vi nu er effektive nok i den økologiske fødevareproduktion, og i seriøs øko-kartoffeldyrkning må intet overlades til tilfældighederne.

Forbrugere køber med øjnene

Danske forbrugere er kritiske, og det mærker kartoffelavlerne. Knolde uden ujævnheder og med tyndt, glat og lyst skind uden antydning af jord og skønhedspletter; det er det ideal, vi skal prøve at leve op til, også som økologer. Det nytter ikke umiddelbart noget at anføre, at kartoflen smager lige godt, selv om den har rødt skind eller er blevet lidt mørk af humus i sandjorden eller blot har lidt sølvskurv: De fleste køber med øjnene.

En stor udfordring er at holde kartoflerne flotte i perioden efter januar, og frem til der igen er danske økokartofler på markedet. De ny egyptiske skønheder vælter ind over grænsen og er svære at hamle op med. Der er dog også en uhensigtsmæssig ageren på markedet. Økologer oplever, at de kan ligge inde med danske kartofler, samtidig med at grossister fortæller plejecentre og andre institutioner med økospisemærke-kantiner, at der ikke længere er danske økokartofler at få. Det er ærgerligt for begge parter, ikke mindst plejecentrene, der ikke kan lave en god mos af egypterne.

En dyrkningsvejledning for produktion af økologisk læggemateriale bliver forhåbentlig vores næste opgave, da der også her er brug for en stærk faglig indsats for at starten på kartoflens vækstperiode kan blive så god som muligt.

I mellemtiden har vi konstant fokus på at få spredt viden om best practice i kartoffelavlen, både via den ny dyrkningsvejledning og via vores ERFA-gruppe, som også udbydes i 2019. Kontakt os endelig, hvis du er interesseret i at deltage.

Spørgsmål til overvejelse:

  • Hvordan hæver vi generelt forbruget af danske kartofler?
  • Kan vi gøre det mere sexet at spise kartofler?
  • Kan vi gøre det mere råt at bruge kartofler, som ikke ligner noget, der lige har forladt en skønhedssalon?

Svar udbedes!

Fakta om dyrkningsvejledningen

I Økologisk Landsforenings projekt ”Topkvalitet i økologiske spisekartofler” er et af produkterne en dyrkningsvejledning for økologiske spisekartofler. Vejledningen er udarbejdet med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug og Kartoffelafgiftsfonden. Anne Eriksen og Kjeld Forsom fra ØRD har medvirket til udarbejdelsen.